Davek na nepremičnine tik pred sprejetjem

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je potrdil predlog zakona o davku na nepremičnine. Ta bo uveljavljen s 1. januarjem 2014, v prvem letu pa se bo davek od stanovanj obračunal le od 80 odstotkov tržne vrednosti in v letu 2015 od 90 odstotkov vrednosti. Potrditi ga morajo le še poslanci, predvidoma prihodnji teden.

Davek na nepremičnine bo nadomestil tri zdajšnje dajatve - davek od premoženja, nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč in pristojbino za vzdrževanje gozdih cest - ter lani uvedeni davek na nepremičnine večjih vrednosti. Prve tri dajatve so trenutno v celoti prihodek občin, ki o njihovi višini tudi samostojno odločajo, kar pa za novi davek ne bo veljalo - delil se bo namreč med državo in občine.

Da občine ne bodo mogle več samostojno odločati o obdavčitvi nepremičnin, pomeni, da ne bodo mogle izvajati vloge, ki jo imajo po ustavi, zato je zakon tudi ustavno sporen, je opozoril Andrej Šircelj (SDS). Člane odbora je pozval, naj podprejo dopolnilo SDS, po katerem bi prihodki od davka pripadali občinam, a mu jih ni uspelo prepričati.

Za poslovne in industrijske nepremičnine je stopnja davka predvidena v višini 0,75 odstotka vrednosti, za energetske objekte 0,40 odstotka, za stavbe za javno in drugo splošno rabo pa 0,50 odstotka. Kmetje bodo po predlogu plačevali davek v višini 0,30 odstotka od vrednosti kmetijskih stavb, 0,15 odstotka od vrednosti kmetijskih zemljišč ter 0,07 odstotka od vrednosti gozdov.

Nepremičninskega davka se ne bo plačevalo za kulturne spomenike, sakralne objekte v lasti registriranih verskih skupnosti ter neplodna zemljišča, varovalne gozdove in gozdne rezervate. Prav tako ga bodo oproščeni diplomatska predstavništva, mednarodne organizacije in inštitucije EU.

Deli novico:

mi imamo  |  09 .11. 2013 ob  11: 51
napisano da imamo tri stanovanja , pa jih imamo samo dva , in smo šli to že dvakrat popravi pa uni cigani al lopovi v enem letu še niso popravli . in zdaj bi sprejeli nov davek brez sploh popravit podatkov .... cigani , lopovi, da bi jih nekdo počil v glavo