'ČUDEŽNA' BREZGLAVA KOKOŠ ŽIVELA ŠE 18 MESECEV! Kako je to mogoče? (FOTO)

Trendi

10. septembra 1945 je kmet Lloyd Olsen iz Kolorada v ZDA odšel na dvorišče, da bi prinesel kokoš za večerjo. Izbral je Mika, Wyandotte kokoš, ki je bila takrat stara približno pet mesecev in pol. Olsen je bil šokiran, ko je Mike ostal živ, kljub temu da mu je s sekiro odsekal glavo. Medtem ko lahko kokoš še vedno premika telo brez glave, saj živci še naprej povzročajo krčenje mišic, to običajno traja le nekaj sekund ali morda minut. Čudežni Mike je živel bistveno dlje od tega.

Ko je Olsen opazil, da Mike ni šel 'v kokošji raj', ga je začel hraniti z mešanico mleka in vode z uporabo kapalke, pa tudi z majhnimi koščki koruze in črvi. Mike je še naprej deloval bolj ali manj kot običajna kokoš. Poskušal je čistiti svoje perje, praskati po tleh in kljuvati hrano ter celo kikirikati. Čeprav je to 'kikirikanje' zvenelo kot grgrajoč zvok. 'Mike the Headless Chicken' je postal priljubljena atrakcija na sejmih.

Na vrhuncu svoje slave je Mike svojemu lastniku mesečno prinašal neverjetnih 4.500 dolarjev, kar bi danes znašalo več kot 72.000 dolarjev na mesec. Ni slabo za brezglavo kokoš. Mikeova kariera se je končala, ko se je leta 1947 zadušil s koruznim zrnom, čeprav je njegov lastnik dolgo trdil, da ga je prodal.

Kako je Mike preživel tako dolgo? Ena razlaga je, da je Olsenov udarec s sekiro nekako zgrešil Mikeovo jugularno veno, kar bi pojasnilo, zakaj ni izkrvavel v kratkem času.

Kaj pa njegovo nadaljnje vedenje kot kokoš? Kljub temu, da je bila večina Mikeove glave odrezana, sta možgansko deblo in eno uho ostala dovolj nedotaknjena, da sta ga ohranjala pri življenju. Tako so deli možganov vzdrževali homeostazo in v kombinaciji z ločenimi organi za ravnotežje je Mike lahko ohranil ravnotežje in hodil.

Še danes v Koloradu poteka 'Festival Mikea, brezglave kokoši' (angl. 'Mike the Headless Chicken Festival'), ki se letno odvija vsak prvi vikend v juniju, piše na spletni strani omenjenega festivala. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija