ČRNOKALSKI VIADUKT KOT TALISMAN ZA JAKO IVANČIČA: V množici fotografov mu je uspela še ena zmagovalna (FOTO)

Ankaran

Minuli konec tedna je v Sarajevu potekal Sarajevo Photography Festival, na katerem je sodelovalo več kot 300 prijavljenih fotografov iz 30 različnih držav. Med finalisti v osmih različnih kategorijah je nagrado za najboljšo 'Landscape fotografijo' prejel Ankarančan Jaka Ivančič, sicer mednarodno uveljavljen fotograf, ki se že leta uvršča med najboljše na svetu. Pravi trenutek pa je v isti kategoriji ujela še ena slovenska fotografinja, Andreja Ravnak je osvojila tretje mesto.

Jaka Ivančič je osvojil prvo mesto v kategoriji 'Landscape fotografija'. Drugo mesto je zasedel Amar Čamo, tretje mesto je pripadlo prav tako Slovenki, Andreji Ravnak.

Ivančič se je s fotografijama črnokalskega viadukta in indonezijske plaže – obe sta prejeli zlato odličje v svoji kategoriji – leta 2019 uvrstil na 8. mesto World's Top 10 Landscape Photographers. S fotografijo Črnega Kala je istega leta prepričal tudi komisijo enega najbolj pomembnih svetovnih natečajev IPA, ki ji je v kategoriji arhitektura-mostovi podelila prvo mesto. In prvo mesto mu je črnokalski viadukt prinesel tudi na sarajevskem festivalu minuli konec tedna. Fotografija je nastala decembra lani.

Fotografija črnokalskega viadukta, ki je nastala decembra lani in je prejela zlato odličje na Sarajevo Photography Festival. Foto: Jaka Ivančič

"V tistem času sem bil veliko okrog in samo nekaj dni so se nad obalo zadrževale meglice. Razmere, v katerih je fotografija nastala, so trajale 15 do 20 minut. Tistega dne je bilo na Črnem Kalu veliko fotografov. Ko sem prišel gor naslednji dan, jih je bilo še več," opisuje Ivančič, ki to krajinsko območje, kar priznava tudi sam, predvsem zelo dobro pozna.

In tako je Ankarančan v svoji resnično uspešni karieri dodal še eno pomembno nagrado, ki mu veliko pomeni tudi zato, ker je šlo za prvo izvedbo sarajevskega festivala Sarajevo Photography Festival. Krajinski fotograf, ki lepote Slovenije in njene skrite bisere preko odličnih fotografij ponaša po vsem svetu, je tudi prvi ambasador našega najmlajšega Krajinskega parka Debeli rtič in je bil v zadnjih letih nemalokrat uvrščen med deset najboljših krajinskih fotografov na različnih svetovnih lestvicah.

Da je bila konkurenca v Sarajevu huda, so priznali tudi člani žirije, ki so s prvim mestom v kategoriji 'Kreativna fotografija' nagradili Seada Šašivarevića, z drugim Amino Hodžić in tretjim Biljano Radojčić.

V kategoriji 'Dokumentarna fotografija' je zmagal Oskar Alvarado, drugi je bil Armin Durgut in tretji Marko Risović.

Za najboljšo 'Fashion fotografijo' so bili od prvega do tretjega mesta nagrajeni Matković & Vild, Mario Ilić ter Hamza Kulenović.

Najboljšo 'Mobilno fotografijo' je naredil Srđan Dunđerović, druga je bila Katie McCraw in tretja Fatima Sayhi.

Prvo mesto v kategoriji 'Portret' je zasedel Ahmet Sel, drugo Marko Risović in tretje Katarina Marković.

Na prvo mesto v kategoriji 'Wedding fotografija' se je uvrstil Tomislav Marcijuš, drugo mesto je zasedel Ernad Lokvančić in tretje Sara Filipa Delić.

V 'Life' kategoriji je zmagal Armin Durgut, drugi je bil Vladimir Živojinović in tretja Ines Lučić.

Po izboru žirije se je v kategorijo 'Honorable mention' oziroma med 'častno omenjene' uvrstil še en slovenski fotograf Aleš Bravničar. Na koncu so razglasili še 'Grand Prix' zmagovalca Sarajevo Photography Award, to je postal Oskar Alvarado.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  17 .05. 2022 ob  07: 37
Čestitke Jaka Ivančič. Lepa Fotografija.