CERAR V ZDA: Na srečanju mednarodne koalicije proti Islamski državi

Slovenija

Slovenski zunanji minister Miro Cerar se bo danes v Washingtonu udeležil zasedanja zunanjih ministrov držav mednarodne koalicije proti skupini Islamska država (IS). Srečanje bo gostil državni sekretar Mike Pompeo, ministre, ki bodo govorili o tem, kako preprečiti ponovno vstajo IS, pa naj bi sprejel tudi predsednik ZDA Donald Trump.

Trump je konec lanskega leta razglasil, da je IS v Siriji že skoraj docela poražena, in napovedal umik okoli 2000 ameriških vojakov, ki se skupaj s kurdskimi borci borijo proti teroristom v Siriji.

A s tem je v bistvu sirske Kurde prepustil na milost in nemilost silam sirskega predsednika Bašarja Asada in Turčije. Zaradi te odločitve je odstopil obrambni minister ZDA James Mattis, sledil mu je tudi posebni odposlanec ZDA za koalicijo proti IS Brett McGurk, ki je dva tedna pred odstopom zatrdil, da bi bilo zelo neodgovorno reči, da je kalifat poražen in da ZDA lahko odidejo.

Trump je nato spremenil napovedi glede hitrega umika in zatrdil, da bo odhod počasnejši. Vseeno pa je ta napoved močno presenetila ostale zaveznike ZDA, tudi članice Nata.

Srečanje koalicije bo zato priložnost, da zavezniki od ZDA dobijo pojasnila o politiki in boju proti IS, ki je dejavna tudi v Iraku, od koder pa Trump vojske zaenkrat ne umika. Kot je pojasnil, je razlog tudi to, da so vojaki v Iraku potrebni kot protiutež Iranu.

Koalicija proti IS sicer po navedbah State Departmenta šteje 79 držav. Delovanje koalicije pa ne obsega le sodelovanja v vojaških operacijah, temveč zajema tudi druge dimenzije boja, kot so pomoč partnerjem na terenu, zaustavljanje dotoka teroristov in financ, pomoč pri humanitarni krizi in odvzem legitimnosti sovražni ideologiji IS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija