ČEFERINU NOV MANDAT NA ČELU UEFE: "To mi res veliko pomeni, je velika čast in odgovornost"

Slovenija

Slovenec Aleksander Čeferin je na kongresu v Lizboni s soglasno podporo dobil nov mandat predsednika Evropske nogometne zveze. Sprva se je delegatom zahvalil za takšno zaupanje in obljubil delo po najboljših močeh tudi v prihodnje. Na novinarski konferenci pa se je še najbolj konkretno dotaknil vprašanj glede Rusije in Belorusije.

Aleksander Čeferin je bil na današnjem #UEFACongress v Lizboni izvoljen za nov mandat na čelu evropske nogometne zveze. Iskrene čestitke! ????

Posted by Nogometna zveza Slovenije on Wednesday, April 5, 2023

"Res sem hvaležen za to podporo. To mi res veliko pomeni. Je velika čast in odgovornost. Obljubljam vam, da bom naredil vse, da ne razočaram vas in ne razočaram nogometa," se je v kratki izjavi takoj po novi izvolitvi delegatom zahvalil Čeferin, ki je delo v Lizboni začel v torek s sejo izvršnega odbora.

Na njem so ob izboru Švice kot gostiteljice za žensko evropsko prvenstvo 2025 govorili tudi o Belorusiji, saj mnogi, na čelu z evropskimi poslanci, med drugim zahtevajo njeno izločitev iz kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024.

"Odločitev lahko sprejme le izvršni odbor. Razpravljali smo o tem, Belorusiji smo odvzeli EP deklet do 19. leta starosti in zanj še nimamo nadomestnega organizatorja. Za drugo pa še nimamo odgovorov. Bo pa letos še veliko zasedanj IO," je povedal Čeferin.

V navezavi na belorusko problematiko se je dotaknil tudi ruske. Tudi njeni klubi in reprezentance so izločeni iz tekmovanj. Na vprašanje, kdaj bi se lahko kaj spremenilo, je novi-stari predsednik celinske zveze odvrnil: "V vsakem primeru bo to odločitev IO. Do konca vojne v Ukrajini pa je težko, da bi kaj spremenili glede tega."

Ob začetku novinarske konference je pojasnil, da sta nova podpredsednika Uefe Italijan Gabriele Gravina in Valižanka Laura McAllister. Slednja je s tem postala prva ženska v podpredsedniški vlogi pri Uefi. Njen šef Čeferin je v nagovoru pred volitvami omenil tudi boj proti diskriminaciji in rasizmu. "Poskušali bomo biti ostrejši pri teh kaznih, ker raven diskriminacije narašča."

Ni šlo niti mimo vprašanja o super ligi, pri čemer je še enkrat dodal, da nikomur ne prepovedujejo in ne morejo prepovedati ustanovitve novega tekmovanja, da pa potem tisti klubi pač ne morejo igrati v tekmovanjih Uefe. "Je pa to preveč medijske pozornosti za projekt, ki je mrtev," je poudaril.

Kratek je bil tudi v odgovoru na vprašanje o resnosti stanja glede španskega nogometnega velikana Barcelone in njenega domnevnega plačevanja nekdanjemu nogometnemu sodniku, zaradi česar je klub tudi v preiskavi.

"Lahko vam zagotovim, da smo zaskrbljeni zaradi vsega nogometa, mar nam je za nogomet. Ne morem pa in nočem tega komentirati, ker ne vem dovolj in nisem jaz pristojen za komentarje. Razumem, da je to tema številka ena v Španiji, ampak tega danes ne morem in nočem komentirati," je bil neomajen Čeferin.

Naslednji kongres Uefe bo 28. februarja prihodnje leto v Madridu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija