ČEFERIN "ODPADNIŠKIM" KLUBOM: "Gospodje, naredili ste veliko napako, a še jo lahko popravite"

Svet

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v govoru na današnjem kongresu krovne evropske nogometne organizacije v Montreuxu vodstvom klubov, ki sodelujejo pri snovanju alternativne zaprte evropske klubske lige, potrkal na vest in jim ponudil možnost, da si premislijo. Članice Uefe pa so v izjavi soglasno obsodile poskus vzpostavitve superlige.

Aleksander Čeferin

Uefa je na današnjem kongresu pretresala svoje poslovanje v preteklem obdobju in načrte za prihodnost, vključno s prenovo evropskih klubskih tekmovanj po letu 2024. A udeleženci nikakor niso mogli mimo ponedeljkove napovedi ducata večjih evropskih klubov o ustanovitvi konkurenčne zaprte klubske lige, tako imenovane superlige.

Čeferin se je v svojem nagovoru osredotočil predvsem na angleške klube, ki so del "odpadniškega" projekta. Od 12 ustanovnih klubov jih je kar šest iz angleške prve lige. "Gospodje, naredili ste veliko napako," je dejal. "Nekateri bodo rekli, da gre za pohlep, drugi za ignoriranje tradicij angleškega nogometa. A ni še konec zgodbe, še je čas, da se premislite. Vsak se lahko zmoti."

Dotaknil se je velikega odziva angleških navijaških združenj, ki so se ideji novega tekmovanja postavili po robu. "Angleški navijači si zaslužijo, da vi popravite svojo napako. Zaslužijo si spoštovanje," je lastnikom angleških klubom še zažugal Čeferin.

Članice Uefe, 55 nacionalnih zvez, so na kongresu soglasno podprle izjavo, ki obsoja poskus vzpostavitve superlige. Po glasovanju in kongresu je Čeferin povzel sporočilo izjave: "Mi smo evropski nogomet, oni niso."

Izjava dvanajsterico označuje za "zarotnike", napovedano ligo pa za kršitev ključnega evropskega načela odprtosti in enotnosti. "Uefa in njene članice verjamejo v resnični evropski model, ki temelji na odprtem tekmovanju, solidarnost in redistribuciji z namenom zagotavljanja vzdržnosti in razvoja nogometa, ki prinaša koristi za vse." Ob tem so članice podprle uporabo vseh upravičenih sredstev za zaustavitev nastajanja zaprte lige. "Moralno se zavedamo, kaj je na kocki, zato bomo storili vse, da zaščitimo nogomet pred sebičnim klanom, ki mu ni mar za ta šport," so zapisale v izjavi.

V svojem nagovoru delegatom pred tem je 53-letni slovenski odvetnik znova izpostavil pomen solidarnosti in odprtosti evropskega nogometnega prostora. "Uefina tekmovanja potrebujejo klube, kot so Atalanta, Celtic in Dinamo Zagreb ... Ljudje morajo vedeti, da je vse mogoče, da imajo vsi priložnost."

V tej luči je izpostavil, da bi se veliki klubi morali spomniti svoje poti do današnje slave. "Veliki klubi niso bili nujno vedno veliki. Nogomet je dinamičen in nepredvidljiv, zato je tako lep." A nekateri po njegovem mnenju želijo iz njega narediti zgolj posel, ob tem pa pozabljajo na njegov osnovni člen, ljudi. "Za nekatere so podporniki postali potrošniki, navijači kupci, tekmovanja pa proizvodi. Pred tekmo ne pregledujejo več postav, temveč stavne kvote in število podpornikov na Twitterju, po zadnjem pisku pa ni več pomembno število golov, ampak gledanost in vrednost delnic."

Letni kongres krovne evropske zveze v švicarskem mestecu ob Ženevskem jezeru bi moral sicer biti priložnost za slavnostno razgrnitev načrtov za prenovo Uefinih klubskih tekmovanj po letu 2024. Uefina telesa so v preteklih dneh podprla razširitev elitnega klubskega tekmovanja, lige prvakov, z 32 na 36 klubov in vpeljavo novega formata tekmovanja čez štiri sezone.

Na današnjem letnem srečanju vseh članic pa so se tudi pogovarjali o krizi, ki jo je v nogometu povzročila pandemija. Čeferin je pri tem pohvalil napore zvez, lig, klubov in igralcev pri odzivu. "Vaša odrekanja so omogočila preživetje nogometa," je izpostavil. "Ta kriza je dokazala enkrat za vselej, da je nogomet vpisan v DNK naše družbe. Je del zgodovine naše celine in del naših spominov. Je ena največjih zgodb o uspehu zadnjega stoletja," je ocenil.

Čeferin je še napovedal uspešno izvedbo evropskega prvenstva, ki ga je zveza zaradi izbruha pandemije novega koronovirusa z lani prestavila na letos. Napovedal je tudi novi poudarek na razvoju ženskega nogometa in pozval vse akterje, tudi upravitelje družbenih omrežij, da sprejmejo ukrepe proti sejalcem sovraštva na spletu.

Na današnjem kongresu je Uefa podprla še finančno poročilo in opravila volitve osmih mest v izvršnem odboru ter ratificirala nova predstavnika Evropskega združenja klubov (Eca) v odboru. To sta postala Naser Al-Helajfi iz PSG in Karl-Heinz Rummenigge iz Bayerna. Nov član izvršnega odbora kot predstavnik Evropskih lig pa je postal Javier Tebas iz španske lige.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija