BUREN ODZIV VZNEMIRJENIH DOMAČINOV ZARADI IZLITJA V REKO SOČO: Policija sumi na kaznivo dejanje

Slovenija

Po četrtkovi nesreči, ko se je iz tovarne TKK v Sočo izlilo več ton snovi, potrebne za proizvodnjo cementa, bodo pristojne službe stanje reke še naprej opazovale. Intervencijske službe so iz Soče danes sicer odstranile vse pregrade za lovljenje iztekle snovi. Davi ob 10. uri so reko znova odprli tudi za plovbo. Občani so izredno vznemirjeni, na delu pa je tudi policija.

Poveljnik Civilne zaščite Bovec Edi Melinc, ki je koordiniral akcijo, ne izključuje, da se bo na reki še vedno videlo onesnaženje, predvsem v tolmunih, kjer voda zastaja dlje časa, so pa vse dosedanje analize pokazale, da je voda ustrezna. Gasilci in pripadniki civilne zaščite bodo še naprej bodo opravljali monitoring stanja reke, ki pa je po besedah poveljnika Gasilske zveze Kobarid Andraža Mašere nekoliko boljše kot včeraj. "Višji vodostaj Soče bi še bolj razredčil snov in očistil strugo," je še dejal.

Sicer pa je dogodek sprožil buren odziv med domačini. V četrtek zvečer se jih je okli 70 zbralo pred tovarno TKK v Srpenici in prižgalo sveče na pločniku pred njo. Iz Soče so tudi odvzeli vzorce vode in napovedali, da bodo njihove vzorce dali v analizo ter jo tudi sami plačali iz donacij, saj ne zaupajo uradnim rezultatom.

V reko naj bi steklo najmanj dve toni polikarboksilatnega polimera z oznako Bulident VR 750, ki po varnostnem listu sicer ni klasificiran kot nevarna snov. Izlita snov je bila vidna kot pena na površini vode.

Podjetje TKK Srpenica je na lastno pobudo vzelo vzorce vode, med drugim pri kraju Idrsko in na sotočju Soče in Tolminke pri Tolminu, in jih poslalo v analizo v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Policija preiskuje sum kaznivega dejanja obremenjevanje in uničenje okolja iz malomarnosti

O dogodku so bili s strani občana obveščeni tudi na Policijski upravi (PU) Nova Gorica. Policija je glede onesnaženja reke Soče poleg pravosodnih organov (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici) obvestila tudi druge pristojne ustanove (Regijski center za obveščanje Nova Gorica, Civilno zaščito, gasilce in inšpekcijske službe).

"Po prvih podatkih izlita snov naj ne bi bila nevarna za okolje (ljudi, živali in rastline), vendar bo to dokončno ugotovljeno in potrjeno v nadaljevanju policijske preiskave," so zapisali. Odvzeti in zavarovani so bili namreč tudi vzorci za nadaljnjo policijsko preiskavo. Policisti PP Bovec nadaljujejo s preiskavo v smeri suma kaznivega dejanja obremenjevanje in uničenje okolja iz malomarnosti, so še zapisali na novogoriški PU.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija