BRŽAN PO KOORDINACIJI ISTRSKIH ŽUPANOV: "Podpiramo vse rešitve, ki bodo na Obalo čim hitreje pripeljale vodo" (VIDEO)

Koper

Istrski župani so se danes zbrali na 9. redni koordinaciji P.I.K.A., ob tej priložnosti pa se seznanili predvsem z osnutkom Odloka o ustanovitvi skupne občinske uprave in poročilom Rižanskega vodovoda Koper o postopkih, vezanih na zagotovitev dodatnega vodnega vira za območje Obale in Krasa.

"Nič bistveno novega ni v zadnjih tednih, kar se tiče vzpostavitve dodatnega vira za slovensko Istro," je izjavo pričel župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Država še vedno stoji na svojem stališču, to je, da bi Obali vodo zagotavljali iz akumulacije Padež, vsi štirje obalni župani pa predlog podpirajo, saj jim, kot je dejal Bržan, predstavlja rešitev problema. V sredo naj bi se sicer sestali tudi s kraškimi župani, da bi ugotovili, kako se oni soočajo s predlogom in kje so možne izboljšave. Prebivalci Krasa namreč predlagani rešitvi odločno nasprotujejo.

Na vprašanje, ali bodo, če do konsenza s Kraševci ne bo prišlo, "šli z glavo skozi zid", je župan odgovoril: "Mi podpiramo vsako rešitev, ki zagotavlja dotok surove vode do naše vodarne v Cepkih oz. Rižani. Se pa ne zaletavamo. Zavzemamo se za to, da se to končno reši, Istra potrebuje vodo, to je dejstvo, mimo katerega ne moremo." Kot je nadaljeval Bržan, je primarni problem zagotovitev vode obalnim občinam, kjer vode primanjkuje. "Če bo izbrana rešitev pomagala še kateri drugi občini, je to seveda dobrodošlo. Imamo pa bistveno drugačen problem kot druge občine. Mi vode nimamo dovolj. Naš cilj je, da čim hitreje dobimo surovo vodo v slovensko Istro. Zato bomo podpirali vse rešitve, ki to omogočajo," je poudaril.

Župani so danes predelali tudi osnutek Odloka o ustanovitvi skupne občinske uprave. "Cilj je, da do začetka naslednjega leta skupna občinska uprava zaživi," je razkril Bržan. Obsegala bi občinski inšpektorat, občinsko redarstvo, civilno zaščitno reševanje, notranjo revizijo ter urejanje prostora oz. obale in morja, ali "po domače povedano" urbanizem. "Skoraj vse smo že poenotili, čakajo nas še malenkosti. V načrtu je, da se odlok septembra sprejme na občinskih svetih in z nekaj mesečnim zamikom prične tudi v praksi delovati," je dejal Bržan. Nekatere službe bi delovale na svojem območju, kot na primer redarstvo, revizor bo najverjetneje ena oseba za vse štiri občine, enako načrtujejo za t. i. urbanista.

Združitev bi po pričakovanjih finančne stroške občin zmanjšala na približno polovico. Predvideni sta tudi vsaj dve novi zaposlitvi, in sicer za vodjo oziroma direktorja skupne občinske uprave, in osebo, ki bi skrbela za administracijo.

Poleg tega so istrski župani danes obravnavali še prijavo na Evropsko prestolnico kulture, v sklopu katere predlog oblikovanja skupne strategije kulture za območje štirih občin, ter možnost sodelovanja pri organizaciji prireditve Istrski maraton 2020–2024.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  03 .06. 2020 ob  08: 41
Enotna, skupna ISTRSKA uprava je odlična zamisel!! Močno podpiram in upam, da uvidi luč sveta!
Tine |  03 .06. 2020 ob  08: 01
-6
@frikofrkic
Ma kaj češ da popravlja brižen bržanček, če je bil 4 mesece v karanteni. Fonjo v žusterni še zdaj ni popravil.
Danjel |  03 .06. 2020 ob  06: 11
-10
meni je sumljiv, jaz mislim da je na skrito gaj
frikofrkic |  02 .06. 2020 ob  23: 22
13
Tine, ti kar zmerjaj "Bržančka", on pa ta čas pridno popravlja vse tisto kar je tvoj šef pred njim uničil. Ta medobčinska uprava bi lahko obstajala že pred leti, vodo bi lahko imeli porihtano že leta nazaj. Bodi raje tiho ali vsaj spoštljiv, končno imamo župana, ne klovna.
Pjero Panin |  02 .06. 2020 ob  20: 03
Krasevci nasprotujejo vsemu..izgradnji avtoceste od il.bistrice do postojne,vetrnicam,vodovodu,begunskemu centru,napredku itd
Tiramola  |  02 .06. 2020 ob  18: 48
11
Veljalo bi razmislit tudi o združevanju komunalnih podjetij. Obstajajo velike uprave z več dobro plačanimi direktorji.
Lp
Tine |  02 .06. 2020 ob  16: 52
-9
Ta bržanček ni vreden komentarja .... No, končno je prišel s karantene....
Istriano |  02 .06. 2020 ob  16: 34
Še dvakrat se obrnemo in bodo naslednje občinske volitve, preskrba z vodo bo pa vedno ista. Rižanski vodovod so leta 1935 zgradili pod Italijo in tako je tudi ostalo, vso ostalo vodo pa moramo kupiti na Krasu ali od Hrvatov. Štiri obalne občine smo edine štiri občine v Slovenije, kjer mora podjetje, ki nas oskrbuje z vodo (Rižanski vodovod) kupiti skoraj 70% vode. Vse ostale občine v Sloveniji imajo popolnoma zastonj vodo, ker imajo koncesije za črpanje, občani plačajo samo vodarino za vodovodno omrežje.
kjočola |  02 .06. 2020 ob  14: 32
Nujno bi bilo oblikovanje skupne razvojne strategije za naslednjih 10-20-50 let.
Določiti ključne panoge in usmeritve posamezne občine na tak način, da bi lahko medsebojno sodelovale, ne pa da bi si konkurirale.
Npr.
- Ankaran: nizkocenovni turizem
- Koper: gospodarsko stičišče, športni turizem
- Izola z zaledjem: EKO turizem, navtični turizem,
- Piran / Portorož: butični turizem

Temu primerno bi bilo potrebno poiskati kvalitetne organizatorje prireditev / dogodkov / sejmov / kongresov preko celega leta ter stem zagotoviti stalen pritok gostov, turistov, zasedenost kapacitet...

To je edina pot. Dokler pa bo vsak vlekel v svojo smer in za svoj žep, bomo pa vsi revni.