NA VOLIŠČA GRESTE LAHKO TUDI PRED NEDELJO: Kje predčasno glasovanje poteka v obalnih občinah?

Slovenija

Pred drugim krogom predsedniških volitev bo od danes do četrtka, vsak dan med 7. in 19. uro potekalo predčasno glasovanje. Volivci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, bodo tako lahko svoj glas za enega izmed predsedniških kandidatov, ki jima je uspel preboj v drugi krog, oddali v naslednjih dneh.

V drugi krog predsedniških volitev sta se uvrstila Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Največ volivcev je v prvem krogu, tudi po prištetih glasovnicah iz tujine, prepričal Logar, za katerega je glasovalo 33,95 odstotka volivcev, za Pirc Musarjevo pa je glasovalo 26,88 odstotka volivcev.

V takšnem vrstnem redu bosta kandidata tudi navedena na glasovnicah v drugem krogu volitev predsednika republike, torej pod številko 1 Logar in pod številko 2 Pirc Musarjeva. Volivke in volivci glasujejo tako, da obkrožijo številko pred imenom kandidata, za katerega glasujejo. Veljavne bodo tiste glasovnice, iz katerih bo volja volivca jasno razvidna, so pred začetkom predčasnega glasovanja pojasnili na Državni volilni komisiji (DVK).

Glasovnice na predčasnem glasovanju bodo imele dva žiga, in sicer poleg žiga DVK spodaj na sredini tudi žig okrajne volilne komisije v levem spodnjem kotu, ob tem še pojasnjujejo na DVK.

Na predčasnem glasovanju v drugem krogu predsedniških volitev leta 2017 je v vseh treh dneh skupaj glasovalo 26.562 volivk in volivcev oziroma 1,54 odstotka volilnih upravičencev.

Medtem je letos pred prvim krogom predsedniških volitev svoj glas predčasno oddalo skoraj 68.000 volivcev oziroma približno štiri odstotke volilnih upravičencev. V prvem krogu je sicer na volišča prišlo 51,74 odstotka volilnih upravičencev. Udeležba je tako znova presegla 50 odstotkov, kar se ni zgodilo že od leta 2007.

V sredo pa se bo iztekel tudi rok, do katerega je mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja, med drugim na voliščih zunaj kraja stalnega prebivališča in glasovanje na domu.

Kam na predčasno glasovanje v obalnih občinah?

V vseh štirih volilnih okrajih v Slovenski Istri predčasne volitve potekajo na upravnih enotah. Če sodite v volilni okraj Piran, lahko svoj predčasni glas oddate na Upravni enoti Piran, v primeru volilnega okraja Izola na Upravni enoti Izola, za volilna okraja Koper 1 in Koper 2 pa predčasno glasovanje poteka na Upravni enoti Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  08 .11. 2022 ob  12: 09
Hm, velika zagata koga voliti! Oba kandidata, PIRC MUSAR in LOGAR glede vojne v Ukrajini namreč podpirata in zagovarjata politiko prejšnje in sedanje vlade!
Pljunili na slovenski antifašizem - Sramota za Golobovo vlado, Slovenija v OZN proti obsodbi poveličevanja nacizma!

Resolucija OZN, ki nasprotuje slavljenju nacizma in sorodnih ideologij, je naletela na precejšen odpor ZDA in njihovih zaveznikov, saj je v petek 52 držav glasovalo proti.
Med njimi je na svojo zgodovino antifašističnega boja javno, ob pomoči svojih diplomatov, pljunila tudi Slovenija.
Besedilu, ki obsoja poveličevanje nacizma, so leta pred tem nasprotovale le ZDA in Ukrajina. (Insajder)