BOMO IMELI PRVO PREDSEDNICO? Večina za Natašo Pirc Musar, na referendumih za sprejetje vladnih zakonov

Slovenija

Večina volivcev bi v drugem krogu predsedniških volitev, ki bodo to nedeljo, podprla Natašo Pirc Musar, na treh referendumih, ki bodo 27. novembra, pa bi večina volivcev glasovala za vse tri predlagane zakone, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je za RTV Slovenija izvedla agencija Valicon.

Če bi drugi krog predsedniških volitev potekal včeraj, bi 43,5 odstotka vprašanih izbralo Natašo Pirc Musar, Anžeta Logarja pa 34,2 odstotka. Da ne bi volilo nikogar oziroma bi oddali neveljaven listič, je odgovorilo 3,9 odstotka vprašanih, 7,6 odstotka pa se jih volitev ne bi udeležilo. Da ne ve, koga bi volili, je odgovorilo 6,9 odstotka vprašanih, štiri odstotke pa ji ni želelo odgovoriti.

Ob upoštevanju samo opredeljenih anketirancev bi Pirc Musar prejela 56, Logar pa 44 odstotkov glasov, je še pokazala anketa Valicona.

Agencija je v raziskavi, ki kaže trenutno razpoloženje, sodelujoče povprašala tudi, kako bodo glasovali na referendumih, če se jih bodo udeležili.

Za zakon o RTV Slovenija bo, sodeč po anketi, glasovalo 41,7 odstotka volivcev, proti zakonu pa 26,8 odstotka, medtem ko jih 31,5 odstotka še ne ve, kako bi se odločilo. Za zakon o vladi bo glasovalo 35,5 odstotka, proti jih bo 27,4 odstotka, medtem ko jih 37,2 odstotka še ni odločenih. Za uveljavitev zakona o dolgotrajni oskrbi pa bo glasovalo 53,3 odstotka volivcev, proti jih bo 18 odstotkov, neodločenih pa je še 28,7 odstotka.

Večina vprašanih meni, da ve, o čem se bo odločalo na referendumih. Pri tem jih je 28,2 odstotka odgovorilo, da to vedo zelo dobro, 46,1 odstotka, da vedo do neke mere, 16,1 odstotka, da bolj kot ne ne vedo, 9,6 odstotka pa, da sploh ne vedo.

Sicer pa se bo 46,1 odstotka anketiranih referendumov zagotovo udeležila, najverjetneje se jih bo udeležilo 30,8 odstotka vprašanih, manj verjetno 17,1 odstotka, 5,9 odstotka pa se referendumov zagotovo ne bo udeležilo.

Sodeč po anketi, 41,3 odstotka vprašanih meni, da so vsi referendumi enako pomembni. Od tistih, ki so izbrali posameznega od njih, vodi zakon o dolgotrajni oskrbi z 32 odstotki, sledita zakon o RTV s 14,6 odstotka in zakon o vladi s 7,1 odstotka. Le 4,9 odstotka vprašanih meni, da nobeden od naštetih zakonov ni pomemben.

Agencija Valicom je javnomnenjsko raziskavo za RTV Slovenija izvedla med 2. in 4. novembrom na vzorcu 1019 polnoletnih ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija