BO O USODI DVORCA LANTHIERI ODLOČALO SODIŠČE? Zaenkrat sta Vipavska občina in novogoriška univerza zaplet pripravljeni rešiti s pogovorom

Vipavska dolina

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je danes začel sodni postopek Občine Vipava proti Univerzi v Novi Gorici. Slednja je po obnovi leta 2015 vzela dvorec Lanthieri v središču Vipave v zakup za 85 let. Vendar je novoizvoljeni vipavski župan Goran Kodelja leta 2019 menil, da pogodba z univerzo nima zakonske osnove, zato želi skleniti novo.

Ker do dogovora med vipavsko občino in Univerzo v Novi Gorici, ki ima v zakupu Lanthierijev dvorec za najemnino 2000 evrov na leto, ni prišlo, se je občina obrnila na sodišče. Od univerze tako zahteva prenehanja najemnega razmerja, izpraznitev prostorov ter izstavitev zemljiškoknjižnega dovolila.

Na današnjem prvem naroku, katerega uvodni del je bil zaprt za javnost, je bilo slišati, da sta se sicer obe strani pripravljeni pogovarjati o prihodnjem sodelovanju in najemu dvorca.

"Kar se nas tiče je dogovor že od samega začetka prva alternativa. Že od samega začetka univerzi predlagamo, da se sporazumemo in ob tem zagovarjamo tezo, da vidimo novogoriško univerzo še naprej v Vipavi in njen tukajšnji nadaljnji razvoj," je ob zaključku naroka povedal Kodelja.

Rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik pa meni nasprotno. "Mislimo, da so pogodbe legalne in jih je treba spoštovati." Ob tem meni, da bi zaplet lahko rešili s pogovorom, saj so se tudi oni pripravljeni pogovarjati in tako iskati rešitev. Dali naj bi tudi že več predlogov za rešitev zapleta, vendar nobeden med njimi za vipavsko občino ni bil sprejemljiv," je še poudaril Zavrtanik.

Za Kodeljo je dvorec ključnega pomena za razvoj turizma v občini. Zato si želijo prevzeti v upravljanje vhodno avlo dvorca, ki bi bila vstopna točka za turiste in obiskovalce Vipave, dva prostora ob vhodni avli, uporabo prehoda po mostičku do atrija, protokolarno dvorano in poročno dvorano. Prepričan je, da je v dvorcu dovolj prostora tako za občino kot tudi univerzo.

Za morebitni dogovor imata obe strani še nekaj časa, saj se bo postopek na sodišču v nasprotnem primeru nadaljeval 16. decembra.

Zakupni pogodbi med vipavsko občino in novogoriško univerzo je računsko sodišče v revizijskem poročilu o poslovanju Občine Vipava v letu 2018 namenilo precej pozornosti, delno je bila tudi zakupna pogodba vzrok za podano negativno mnenje o poslovanju občine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija