BEZOS O RAVNOTEŽJU MED SLUŽBENIM IN ZASEBNIM ŽIVLJENJEM: "Omejujoča fraza, ki preprečuje doseganje potenciala"

Svet

Jeff Bezos, izvršni direktor in ustanovitelj enega najhitreje rastočih in najbolj disruptivnih podjetij na svetu, ni zagovornik tradicionalnega "ravnotežja med službenim in zasebnim življenjem" in pravi, da gre za "omejujoča frazo, ki preprečuje doseganje potenciala." Vodja Amazon.com Inc. (AMZN) ni prišel na vrh tehnološke industrije tako, da bi svoje življenje razdelil na uživanje in trdo delo, temveč je koncept obrnil na glavo in ustvaril nekaj, kar je bolj podobno "prepletu dela in prostega časa".

Razmerje med delom in življenjem je krog pozitivne povratne informacije, ne iskanje ravnotežja

Na nedavnem dogodku, ki ga je organiziral založnik Axel Springer, je poslovni mogotec izpostavil, da svojim zaposlenim priporoča popolno opustitev ideje o strogi delitvi med zasebnim in poklicnim življenjem. Namesto tega novim zaposlenim svetuje, naj si prizadevajo za bolj celostno razmerje med 'življenjem v pisarni' in 'življenjem doma'. Bezos, ki je odraščal v družini srednjega razreda in lani postal najbogatejši človek na svetu, poudarja, da si vzame čas za preproste stvari izven svojih dolžnosti na čelu podjetja, vrednega 732 milijard dolarjev. Deli njegovega vsakdana so podobni 'normalnemu življenju'. Izvršni direktor Amazona se vsako jutro zbudi brez budilke, zajtrkuje s svojo družino, ima omejeno število sestankov in si vzame čas za naloge, kot je pomivanje posode. "To harmonijo med delom in osebnim življenjem poskušam učiti mlade zaposlene, pravzaprav tudi višje vodstvo v Amazonu. Ampak še posebej ljudi, ki šele prihajajo," je dejal Bezos. "Ves čas me sprašujejo o ravnotežju med delom in življenjem. In moje mnenje je, da je to omejujoča fraza, ker implicira, da obstaja stroga izmenjava."

Po besedah ustvarjalca 'trgovine z vsem' je razmerje med delom in prostim časom najbolj koristno in izpolnjujoče, ko deluje kot krog, ali neka vrsta pozitivne zanke, namesto kot iskanje ravnotežja. "Če sem srečen doma, pridem v pisarno s čudovito energijo," je dejal Bezos, po poročanju Business Insiderja. "In če sem srečen v službi, pridem domov s čudovito energijo. Nikoli ne želiš biti tista oseba — in vsi imamo sodelavca, ki je ta oseba — ki, ko pride na sestanek, izčrpa vso energijo iz sobe... Hočeš priti v pisarno in vsem dati zagon." Čeprav se Bezosovi komentarji o delovni kulturi morda zdijo drzni in kontraintuitivni, so njegove ideje v skladu z rastočo skupino podjetnikov, svobodnjakov, delavcev v 'gig ekonomiji' in drugih 'digitalnih nomadov', ki zavračajo gledanje na delo kot zgolj na sredstvo za zaslužek ali korak proti upokojitvi. Kot pravijo, "če imaš rad to, kar počneš, nikoli ne boš delal niti dneva v svojem življenju"

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  15 .06. 2024 ob  06: 28
ma najboljše, da so vsi njegovi sužnji