'BALKANSKI BOJEVNIKI' OBSOJENI NA ŽE PRESTANE ZAPORNE KAZNI: "To ni zmaga, to je kompromis"

Kronika

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je končalo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Potem ko je 17 obtoženih priznalo krivdo, so bili zaradi neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami danes obsojeni na že prestane kazni v zaporu oz. priporu, je poročala Televizija Slovenija.

Po priznanju krivde je namreč tožilstvo predlagalo kazni v višini že prestanih zapornih kazni, obtoženi pa so to sprejeli. Sodišče pa je v današnjem izreku sodbe v celoti predlogu tožilstva glede izrečenih zapornih kazni.

Po poročanju Televizije Slovenija (TVS) je sodnica Marjeta Dvornik v izreku sodbe poudarila, da je prav priznanje krivde ključno za takšno odločitev, poleg tega pa obtoženci tudi v času, ko so bili na prostosti, niso izvajali kakršnihkoli kaznivih dejanj. S sodbo je zadovoljno tudi tožilstvo.

"To ni zmaga, to je kompromis," pa je razplet sojenja za TVS komentiral odvetnik odvetnik drugoobtoženega Dragana Bjelkaša Saša Ravnik.

Prvoobtoženi Dragan Tošić in Bjelkaš sta sicer krivdo priznala minuli teden, v ponedeljek pa še preostali obtoženi. Krivde pa ni priznal Đemajli Mandžuka, glede katerega je sodni senat odločil, da se iz konkretnega postopka izloči in da se njegova zadeva začne voditi pod drugo opravilno številko.

Šlo je sicer za tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Tožilstvo dvanajstim obtoženim očita, da naj bi pod vodstvom Tošića v letih 2008 in 2009 na veliko trgovali s kokainom in organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike v Evropo. Poleg tega naj bi bili povezani s srbskim narko kraljem Darkom Šarićem.

Na prvem sojenju je bila večina, skupaj s Tošićem, oproščena. Na drugem sojenju so bili obsojeni, vendar je vrhovno sodišče novembra 2021 sodbo razveljavilo, saj se je opirala na dokaze, ki jih je policija po presoji sodišča pridobila nezakonito. Primer Balkanski bojevnik zastara čez slabo leto, tretje sojenje pa se je začelo z zahtevo obrambe po izločitvi nezakonito pridobljenih dokazov.

Ljubljansko okrožno sodišče je v začetku meseca delno ugodilo predlogu obrambe in izločilo del dokazov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  27 .01. 2023 ob  08: 05
haha, kaj vse si niso izmislili, ko so pisali kazenski zakonik.... lepo vidimo, kako se nepridipravi vseh sort izognejo kaznim.
td |  26 .01. 2023 ob  16: 58
Največja norija je, da je dovoljeno izločanje dokazov. Dokaz je dokaz, vendar pa je prav, da se potem postavi na zatožno klop nesposobneža, ki ni znal upoštevat zakonov.
nylarazgotra |  26 .01. 2023 ob  16: 36
Ne piše koliko časa so že presedeli ampak so priznali in zdaj lepo gredo domov. Brez komentarjev!
Martin Kacur |  26 .01. 2023 ob  16: 13
Nič ne bo. Ker so izločili dokaze, iz spisov njihovo priznanje krivde ne velja. Ne more biti krivi, če ni dokazov.
Tej naši sodniki pa res nič ne tendijo.