AVSTRALIJA ZNOVA V PLAMENIH: Med gašenjem strmoglavilo letalo (VIDEO)

Svet

Zaradi vročinskega vala na jugovzhodu Avstralije so se danes tam znova razplamteli požari. Ti med drugim divjajo tudi v bližini letališča v Canberri, zaradi česar so zaprli tamkajšnje letališče. Južno od prestolnice pa je strmoglavilo veliko letalo za gašenje požarov, pri čemer so umrli vsi trije ameriški člani posadke.

Gasilci v zvezni državi Novi Južni Wales so povezavo z letalom izgubili zgodaj popoldne po lokalnem času, ko je letelo nad Snežnim gorovjem. Na območje so poslali helikopterje in reševalne ekipe. Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je potrdila, da je letalo strmoglavilo na območju požarov, približno dve uri vožnje oddaljenem od Canberre.

Vodja gasilcev v Novem Južnem Wales Shane Fitzsimmons je sporočil, da so bili vsi trije člani posadke letala tipa hercules C-130 državljani ZDA, ene od držav, ki so Avstraliji v pomoč pri gašenju požarov poslale svoje ekipe gasilcev.

Vzrok strmoglavljenja še ni znan, je pa Fitzsimmons še pred tem dejal, da je zaradi močnega vetra letenje velikih letal za gašenje zelo težavno. Kanadsko podjetje Coulson Aviaton, ki je lastnik letala, je po nesreči ustavilo delovanje svojih preostalih letal, ki gasijo požare v Novem Južnem Walesu in Viktoriji.

V Novem Južnem Wales so se po obdobju padavin vrnile vročina in vetrovne vremenske razmere in po celotni državi skupno divja prek 80 požarov. Dva izmed njih, od katerih je eden izbruhnil šele v sredo, se nevarno približujeta letališču, približno 20 minut vožnje oddaljenem od Canberre, zaradi česar so odpovedali vse prihode in odhode letal. Letališče sicer služi pretežno notranjim letom.

Izjemno nevaren je sredi dneva postal zlasti eden od obeh požarov in oblasti so prebivalce treh predmestij Canberre, ki ležijo na njegovi poti, opozorile, da je prepozno za odhod. Pozvali so jih, naj si poiščejo zatočišče, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Na obrobju Canberre sicer požari divjajo že več tednov. V začetku leta se je mesto zaradi dima od požarov več dni spopadalo z najslabšo kakovostjo zraka na svetu.

Avstralija se vse od septembra lani bojujejo z gozdnimi požari, ki so skupaj z današnjimi žrtvami strmoglavljenja doslej terjali najmanj 32 življenj. Uničili so več kot deset milijonov hektarjev površin. Najhuje prizadeti zvezni državi sta Novi Južni Wales in Viktorija.

Nevihte in deževje so v preteklih dneh pripomogli k prepolovitvi števila požarov, ki so se na območju razplamteli od začetka leta. A kot svarijo gasilci, lahko občasen dež prinese zgolj kratkotrajno olajšanje pred vnovično zaostritvijo pogojev. V Sydneyju so temperature danes denimo znova presegle 40 stopinj Celzija.

Kot je dejal vodja gasilcev v Novem Južnem Wales Shane Fitzsimmons, obseg požarov, proti katerim se trenutno bojujejo, znaša več tisoč kilometrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija