Arso svari pred obilnim sneženjem in orkansko burjo

Vreme

Od četrtka zjutraj do sobote zjutraj bo v vzhodni polovici Slovenije padlo od 40 do 60, lokalno pa do okoli 80 centimetrov snega. Močan veter bo prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države. Orkanska burja na Primorskem pa bo med drugim lahko povzročila tudi do tri metre visoke valove, opozarjajo na Arsu.

Po trenutnih izračunih velike večine meteoroloških modelov bo zaradi predvidenega obilnega sneženja in močnega vetra v noči na petek in v petek po vsej Sloveniji, na jugovzhodu Avstrije, zahodu Madžarske in severozahodu Hrvaške zelo oteženo odvijanje vseh vrst prometa, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Sneženje se bo krepilo v četrtek čez dan, še posebej pa v noči na petek in bo lahko predvsem v vzhodni polovici Slovenije vztrajalo tudi še večji del petka. Krepil se bo tudi severovzhodni veter. Burja na Primorskem bo zelo močna. Najmočnejši sunki bodo v tem času lahko presegali hitrost 120 kilometrov na uro. Po podatkih Arsa so na Primorskem podobne hitrosti nazadnje izmerili februarja 2012.

Veter bo gradil zamete

Predvsem v noči s četrtka na petek in v petek bo močan veter prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države.

Zaradi burje so že danes na nekaterih cestnih odsekih omejitve prometa. Na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina je prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami in hladilnike. Na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina pa je prepovedan promet za kamp prikolice hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, opozarjajo na prometno-informacijskem centru.

Od četrtka zjutraj do sobote zjutraj bo v vzhodni polovici Slovenije predvidoma padlo od 40 do 60, lokalno pa do okoli 80 centimetrov snega, napovedujejo meteorologi. Proti zahodu bo snega manj, predvidoma od 20 do 50 centimetrov. Po nižinah Primorske bo deževalo.

Na Štajerskem rekordne količine snega

Kot pojasnjujejo na Arsu, so napovedane količine novozapadlega snega izjemne predvsem za vzhodno polovico Slovenije, kjer lahko tudi presežejo doslej najvišje izmerjene vrednosti na nekaterih merilnih mestih. Po podatkih Arsa je doslej največ snega v Murski Soboti padlo leta 1986, ko so tam izmerili 57 centimetrov debelo snežno odejo, leta 2005 pa 46 centimetrov. V Mariboru so leta 1941 izmerili rekordnih 66 centimetrov snega, leta 1994 pa 48 centimetrov, v Novem mestu pa leta 1986 64 centimetrov debelo snežno odejo, leta 2005 pa 47 centimetrov.

Valovi do treh metorv višine

Po podatkih Arsovih hidrologov bo v četrtek in petek morje zaradi burje močno vzvalovano. Najvišji valovi lahko nekaj sto metrov od obale dosežejo višino preko treh metrov. Morje lahko zaradi valov zlasti v času visoke plime poškoduje izpostavljene dele obale, predvsem na območju piranskega rta. V četrtek dopoldne med 9. in 11. uro in zvečer med 21. in 23. uro ter v petek dopoldne med 9. in 11. uro bo gladina morja povišana. Pri tem lahko morje na mareografski postaji Koper preseže opozorilno višino 300 centimetrov.

Deli novico:

Daj vreme popra |  04 .02. 2015 ob  16: 15
tem negativcem, včasih je nevzdržljivo. Jah