ARSO SPREMLJA KAKOVOST VODE V ZALEDJU IZVIRA RIŽANE: Onesnaženja s kerozinom ni zaznati (VIDEO)

Koper

Agencija za okolje je v petek začela izvajati izredni monitoring podzemne vode v zaledju izvira Rižane. Gre za preventivni ukrep, povezan s torkovo nesrečo tovornega vlaka pri Hrastovljah, pri kateri se je razlilo okoli 10.000 litrov kerozina. Meritve se izvajajo enkrat dnevno, po prvih ugotovitvah onesnaženje ni doseglo nobenega od vodnjakov.

Agencija RS za okolje (Arso) monitoring izvaja v štirih vodnjakih, ki ležijo gorvodno od izvira Rižane. Monitoring se izvaja tudi gorvodno od vrtine Podračje, od koder Rižanski vodovod trenutno črpa pitno vodo, so sporočili iz Arsa. S preventivnim monitoringom bi agencija za okolje zaznala morebitno zaznala morebitno onesnaženje, preden bi se razširilo do črpališč pitne vode.

Meritve se do nadaljnjega izvajajo enkrat dnevno. Prvi rezultati kažejo, da onesnaženje ni doseglo nobenega od vodnjakov, vsi rezultati so pod mejo določljivosti. V sodelovanju z Rižanskim vodovodom poteka monitoring še na samem izviru Rižane. Tudi tu onesnaženja ni zaznati. Vzorčenje se sicer izvaja vsakih osem ur.

Slovenske železnice so sicer ponoči pod strokovnim vodstvom agencije izvedle odstranitev onesnaženega materiala, kot jim je bilo naloženo v dopolnilni odločbi in s tem realizirale ukrepe za maksimalno zmanjšanje okoljske škode. Dopolnilni ukrepi so bili nujno potrebni, saj se je pri pregledu kraja nesreče našla še precejšnja količina materiala, onesnaženega s kerozinom.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  02 .07. 2019 ob  15: 27
Ma kaj imamo za upat, jajčarji? Prvič naj letijo odgovorni, da se je to sploh zgodilo (ministrica, direktor slo železnic in še kdo), drugič, proga je bila prehitro odprta, da bi verjeli, da so naredili vse kar se je dalo... sigurno niso odpeljali vse zemljine in KAM so jo odpeljali? Kaj bodo z njo? Državljani in predvsem PRIMORCI imamo PRAVICO, da dobimo vse in prave informacije in NEHAJTE skrivat in prikrivat resnico...v stilu socializma... In kje so vsi dežurni komentatorji, ki imajo toliko za pljuvat, ko gre za Popoviča? So sedaj na dopustu...ali jih tematika voda ne zanima? Se njih/vas to ne tiče al kaj, bedaki?