APEL DELODAJALCEM V TEH VROČIH DNEH: "Polagamo vam na srce, poskrbite za svoje zaposlene" (VIDEO)

Koper

Verjetno ni človeka, ki v tem vročinskem valu ne bi potarnal nad vročino; še na dopustu se pritožujemo, kako vroče je. In tedaj skoraj zagotovo ne pomislimo, kako je šele tistim, ki so ta trenutek v službi. Na nevarnosti dela na visokih temperaturah je opozorila Obalna sindikalna organizacija.

Prevelika izpostavljenost vročemu delovnemu okolju lahko povzroči različne zdravstvene težave – prvi znaki vročinske obremenitve pa so vročinski izpuščaji in omedlevice – tako opozarja Obalna sindikalna organizacija KS 90, ki apelira na delodajalce, naj poskrbijo za varno in zdravo delovno okolje svojih zaposlenih, na inšpektorat za delo pa, da naj dosledno izvaja nadzor. Najbolj izpostavljeni so sicer poklici v gradbeništvu, hotelirstvu in gostinstvu.  

"Tukaj so predvsem izpostavljeni poklici, ki opravljajo svoje delo na prostem. Tukaj seveda predvsem mislimo na gradbeništvo, kjer seveda ubogi delavci zaradi rokov, kljub pasji vročini opravljajo svoje delo, žal nezaščiteni," izpostavi Damjan Volf iz Obalne sindikalne organizacije KS 90.

Precej na udaru pa so tudi hotelirji in gostinci, ki se soočajo tudi s kadrovskimi primankljaji. Kaj je torej mogoče v praksi storiti, da se delavcu, ki žal mora svoje delo opravljati kljub visokim temperaturam, napor olajša in poskrbi za njegovo varnost? Več v prispevku. 

Kot pravi Uroš Černjavič iz Kavarne Triglav, je v gostinstvu to težje prilagajati. Pomembno je poskrbeti, da zaposleni pijejo dovolj tekočine in da se lahko v primeru, da se ne počutijo dobro, umaknejo v notranje, klimatizirane prostore.  

Za zaposlene v teh vročih dneh skrbijo tudi v Luki Koper, kjer delavcem zagotavljajo "kremo za zaščito pred soncem, imamo pripravljene posebne dozatorje, zagotavljamo jim dostop do sveže vode in tablet z elektroliti na več kot 80 lokacijah po pristanišču, povečamo število odmorov predvsem v času najbolj intenzivne vročine," pove Marina Jelen.

Obalna sindikalna organizacija KS 90 delodajalce poziva, naj v tem času sprejmejo nekaj preprostih ukrepov, kot so zmanjšanje intenzivnosti dela, zmanjšanje in premik delovnega časa ter uvajanje pogostejših odmorov, zaposlenim pa naj zagotovijo tudi več tekočine. Zagotoviti je treba tudi ustrezno varovalno opremo in oblačila. Delodajalcem polagajo na srce, naj se zavedajo, da so prav zaposleni njihovo največje bogastvo

Hkrati pa sindikati apelirajo tudi na inšpektorat za delo, da z inšpekcijskimi nadzori nad delodajalci - bodisi preventivnimi, izrednimi ali rednimi, zagotovijo dosledno spoštovanje varnega in zdravega delovnega okolja.   

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  25 .08. 2023 ob  05: 48
10
dragi sindikat,ce res želite pomagat delavcem,ne prosit delodajalce kako in kaj oni že vedo kadar hocejo ampak ,enostavno pošljite nenapovedano inšpekcijo