ANDREJO KATIČ ČAKA ZASLIŠANJE PRED ODBOROM DZ: Kdaj pa bi bila lahko imenovana?

Slovenija

Kandidatko za ministrico za pravosodje Andrejo Katič v petek čaka zaslišanje pred odborom DZ za pravosodje. Če bodo člani odbora njene načrte za delo na resorju ocenili kot ustrezne, pri čemer presenečenj glede na parlamentarna razmerja med koalicijo in opozicijo ni pričakovati, bo DZ o imenovanju Katič odločal na redni seji prihodnji teden.

Premier Robert Golob je predlog za imenovanje Katič po pogovorih s SD, pravosodni resor namreč sodi v njihovo kvoto, v DZ poslal v ponedeljek.

Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa sledi še potrjevanje na seji DZ.

Robert Golob

Kandidatka bo torej načrte za svoje delo predstavila v petek. Na resorju jo sicer čaka nemalo izzivov, med drugim se bo morala spopasti s posledicami afere, povezane z nakupom prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, neuresničeno ustavno odločbo glede plač sodnikov ter v luči tega tudi z nadaljnjimi protestnimi aktivnostmi sodnikov in tožilcev. Slednji so za 14. marec napovedali tudi novo enodnevno stavko. Velik izziv na skoraj polovici mandata aktualne vlade ostaja tudi reforma pravosodja.

V koaliciji so med prednostmi Katičeve izpostavili njene dosedanje izkušnje, saj je ministrstvo vodila že v mandatu vlade Marjana Šarca. V opoziciji pa med drugim pričakujejo, da ji bo uspela povrnitev kredibilnosti ministrstvu ter da si bo prizadevala za zaupanje sodstva in mu povrnila ugled.

Dominika Švarc Pipan

Novega kandidata oz. kandidatko so sicer SD in premier Golob iskali po odstopu Dominike Švarc Pipan. Slednja se je z ministrske funkcije poslovila po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe na Litijski, vredno 7,7 milijona evrov. Na ministrico so se ob tem zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. Švarc Pipan je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD. Na ministrskem stolčku se je tako kljub pozivom matične SD odločila vztrajati še nekaj časa in se sama lotila razčiščevanja okoliščin nakupa.

Po večtedenskem razčiščevanju je predsedniku vlade predala poročilo o svojih ugotovitvah domnevnih nepravilnosti pri nakupu omenjene stavbe, v katerem je med drugim izpostavila prirejeno projektno dokumentacijo in sum zunanjih vplivov. Zatem je Golobu podala podpisano odstopno izjavo, od seznanitve DZ z njenim odstopom pa na ministrstvu v teh dneh še opravlja tekoče posle.

Z menjavo na čelu ministrstva za pravosodje bo to sicer že šesta menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej pred Švarc Pipan odstopili še notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. DZ pa je na predlog Goloba razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija