ALI VAM TELEFON PRISLUŠKUJE? Preverite z enostavnim trikom

Trendi

V zadnjih letih je digitalna zasebnost postala pereča tema, saj so informacije o interesih, osebnostnih lastnostih in socialno-ekonomskem statusu postale vir zaslužka. Velika podjetja se poslužujejo različnih načinov za pridobivanje teh informacij, kar pa odpira etična vprašanja. Eden od spornih načinov je prisluškovanje, ki lahko vodi do ciljanih oglasov na podlagi vaših pogovorov.

Na socialnih omrežjih so ljudje postali produkt, ki podjetjem omogoča dobiček. Storitve uporabljate brezplačno, a to plačate s svojo pozornostjo in osebnimi podatki. Algoritmi na platformah postajajo vse boljši v pritegovanju vaše pozornosti, medtem pa oglaševalci izkoriščajo podatke, ki jih delite. Kljub trditvam ustanoviteljev, da prisluškovanje ni način zbiranja podatkov, neodvisni testi kažejo drugače.

Ugotoviti, ali telefon prisluškuje, je mogoče z enostavnim trikom. Uporabnik odpre aplikacijo priljubljenega socialnega omrežja in se začne pogovarjati o neki temi, ki ga sicer ne zanima. Pomembno je, da je tema povezana s produktom ali storitvijo, ki se oglašuje na tej platformi. Nato počaka nekaj časa in spremlja, ali se mu začnejo prikazovati oglasi, ki so povezani s to temo. Med tem postopkom ne išče informacij o tej temi na spletu in se izogiba povezanim spletnim stranem. S tem zmanjša možnost, da bi bil oglas prikazan iz drugega razloga.

Rezultati mnogih uporabnikov, ki so izvedli ta trik, so bili presenetljivi. Socialna omrežja so začela prikazovati oglase, ki so bili povezani z njihovimi pogovori, tudi če se sicer za to temo niso nikoli zanimali. To pomeni vdor v zasebnost, ki bi pred leti povzročil ogorčenje. Kljub temu pa so se ljudje sčasoma navadili na take posege.

Ker ste se s pogoji uporabe socialnih omrežij odpovedali svoji zasebnosti, je ena možnost brisanje aplikacij in profilov na teh platformah. Druga, manj radikalna možnost pa je nadzor nad dostopom do mikrofona na pametnem telefonu. To lahko vpliva na funkcionalnost aplikacij, a prepreči morebitno zlorabo. Priporočljivo je tudi redno brisati shranjene pogovore, ki jih beležijo pametni pomočniki, ter omejiti dostop do podatkov v nastavitvah aplikacij socialnih omrežij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  26 .08. 2023 ob  18: 44
34
Zanimivo je tudi, da je dovolj samo govoriti z nekom poleg tebe, brez, da o tem govoris po telefonu. Bolj kot zanimivo, kriminalno!