ALARMANTNO STANJE V DOMOVIH ZA STAREJŠE NA SEVERNEM PRIMORSKEM: Ponekod okužena polovica vseh stanovalcev

Slovenija

Stanje zaradi okužb z novim koronavirusom je alarmantno v domovih za starejše v Novi Gorici, Podsabotinu, Gradišču nad Prvačino in Črnem vrhu nad Idrijo, so sporočili iz regijskega štaba CZ za Severno Primorsko. V domu v Novi Gorici in Podsabotin je okužena polovica vseh stanovalcev.

Od 12 domov in enot za starejše občane so bili do četrtka, po doslej znanih in dostopnih podatkih regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko, povsem brez okužb tako stanovalcev kot zaposlenih le v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo.

V Domu upokojencev Nova Gorica je trenutno okuženih 86 stanovalcev in 28 zaposlenih, v njihovi enoti v Podsabotinu je okuženih 53 stanovalcev in šest zaposlenih, v Domu upokojencev na Gradišču nad Prvačino je 73 okuženih stanovalcev, v četrtek so našteli kar 47 novih primerov okužb, in 25 zaposlenih, kar je devet več kot v četrtek.

V Domu starejših Bor Črni vrh nad Idrijo je trenutno okuženih 73 stanovalcev, od tega jih je 16 nameščenih v rdeči coni izven doma na Medvedjem Brdu, in kar 31 zaposlenih. V domu so v četrtek člani Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Idrija opravili temeljito razkuževanje prostorov.

Zgolj posamezne primere okužb med stanovalci imajo v Domu upokojencev Idrija in njihovi enoti Marof ter v osrednjem Domu upokojencev v Podbrdu. V njihovi posebni enot Petrovo Brdo, kjer so odrasli s posebnimi potrebami, in ne le starostniki, in je bil prvi večji izbruh okužb na Severnem Primorskem, saj so bili okuženi praktično vsi stanovalci in številni zaposleni, pa se je stanje povsem umirilo.

Stabilen je tudi položaj v domu za institucionalno varstvo starejših in zdravstveno nego Medic hotel v Renčah, kjer je aktivno okuženih še 17 stanovalcev in le še štirje zaposleni.

Brez okužb med stanovalci so vsaj za zdaj tudi v Domu starejših v Ajdovščini in Centru Pristan v Vipavi. V slednjem so imeli le nekaj posameznih razpršenih okužb med zaposlenimi, ki pa zaradi odrejene karantene niso prihajali na delo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  20 .11. 2020 ob  20: 32
In odgovorni še vedno nočejo prisluhniti g. Mitji Vilarju!
Mogoče se bo kakšen medij vendarle odločil, da bo njegov glas dosegel vsako vas.