AJDOVŠČINA: Prvi bienale Castra 2015 privabil umetnike iz 45 držav sveta

Vipavska dolina

Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske je pripravilo prvi mednarodni bienale akvarela Castra 2015, ki bo v treh galerijah v Ajdovščini potekal vse do konca septembra. Na mednarodni natečaj, ki ga je razpisal organizator, je v prvem krogu prispelo 648 likovnih del iz 54 držav, na razstavo pa se je uvrstilo 194 avtorjev.

Mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednik Aleksander Bassin, likovna kritičarka in kuratorka iz Hrvaške Jerica Ziherl, kurator in likovni kritik iz Italije Ernesto L. Francalanci, likovna kritičarka in kuratorka Nataša Kovšca, slikar Danilo Jejčič, Franc Golob in slikar Azad Karim, je v drugi krog povabila 215 avtorjev, na mednarodno razstavo pa se je uvrstilo 194 ustvarjalcev.

Komisija je tudi podelila deset odkupnih nagrad in pet častnih priznanj, ki jih bodo umetniki prejeli na današnji slavnostni otvoritvi.

Lastna galerija dovolj močna spodbuda

"Ker ima naše društvo v Ajdovščini svojo lastno galerijo, je bila to dovolj močna spodbuda, da smo šli v nek večji, mednarodni projekt. Lokarjeva galerija, ki deluje že nekaj let, si tudi na tak način išče svojo nišo, prostor za promocijo," je za STA povedal izvršni sekretar bienala Castra 2015 Franc Golob.

K sodelovanju pri mednarodnem bienalu so zato poleg umetnikov povabili tudi druge, ki vidijo v dogodku priložnost za to, da bi združili kulturo z gospodarskim učinkom.

Akvarel doživlja preporod

Ajdovski bienale akvarela, priljubljene slikarske tehnike, ki v zadnjem desetletju doživlja velik preporod v oblikovnem, vsebinskem in estetskem smislu, sledi zgledu številnih bienalnih razstav, ki se vrstijo po celem svetu. Bogati tradiciji te slikarske tehnike pa lahko sledimo tudi v slovenskem prostoru, kar naj bi pokazala pregledna razstava slovenskega akvarela, ki jo organizatorji napovedujejo za drugo edicijo Bienala Castra v letu 2017.

Deli novico: