Ajdovec na prestižnem tekmovanju v Katarju

Ljudje

Včeraj se je iz Ajdovščine v Katar, natančneje v Doho, odpravil 34-letni Tomaž Kete, dirkač v vodnem skuterju. A v Katar ni odšel kar tako na počitnice, temveč na najprestižnejše tekmovanje v tem športu – nekakšen svetovni pokal v dirkah na stoječem skuterju. Znotraj tekmovanja UIM je to prva izmed petih svetovnih destinacij, ki jih bo v tem letu obiskal Kete. Tekmovanju v Katarju bodo sledile še dirke za veliko nagrado Milana, Kijeva – ta je pod vprašajem zaradi razmer v Ukrajini – Abu Dhabija in Kitajske.

Prestižen nastop na tekmovanju UIM, ki so ga popolnoma spregledali tako lokalni kot nacionalni mediji, spada med enega največjih dogodkov moto športov na vodi. Tekmovanje namreč poteka vzporedno s tekmovanjem F1 H20 – tekmovanje motornih čolnov – organizatorji pa udeležencem krijejo vse stroške transporta in nastanitve.

Tekmovanja UIM sicer združujejo dve različni kategoriji. Ena je tekmovanje v freestylu, kjer morajo tekmovalci v določenem času na vodnem skuterju pokazati čim več trikov, druga pa je dirka s skuterji na boje, nekakšen krožni slalom s skupnim štartom, ki traja približno 20 minut. Kete tekmuje prav v slednjem, in to zelo uspešno.

Tekmuje pod hrvaško zastavo

Na prestižno tekmovanje UIM se namreč ne uvrstiš kar tako, temveč za tekmovanje v tem pokalu potrebuješ povabilo organizatorjev, to pa si lahko priboriš le z dobrimi dirkami v nižjih, regionalnih kategorijah. Kete je bil na UIM povabljen že lani, vendar mu je udeležbo med dvajsetimi najboljšimi vozniki stoječega skuterja na svetu preprečila poškodba. "Z leti in izkušnjami prideš v neko kategorijo, kjer te potem poiščejo. Zdaj bom vozil za Hrvate, ker je v Sloveniji navtična zveza zelo šibka in so me oni povabili," nam je povedal Kete, ki se s tem športom tekmovalno ukvarja že osem let.

Keteju je sicer ta šport všeč predvsem zato, ker gre za relativno varen šport. Ob padcu z vodnega skuterja namreč težko pride do poškodb. "Šibaš, padeš, se pobereš, ni poškodb. V tem športu lahko tekmovalci tekmujejo že zelo v letih. Med nami so tudi tekmovalci starejši od 40 let. Med tekmami sicer prihaja do kontaktov med tekmovalci, vendar sam padec težko pripelje do poškodbe."

Upa, da se bo uvrstil med prvih deset

Pričakovanja Keteja glede tekmovanja sicer niso visoka. Poškodba in zima sta mu namreč preprečili kakršnokoli pripravo na tekmovanje, zaradi specifične drže na skuterju pa suh trening pravzaprav ne pride v poštev. "Ne ciljam preveč visoko, že to, da grem zraven, mi pomeni veliko. Drugače konkurenca zelo niha – cilj mi je uvrstitev med prvih deset," je pred odhodom v Doho za Regional še povedal Kete.

Kako je potekalo eno prejšnjih tekmovanj v Dohi, si poglejte v videu.

Deli novico: