KDO SO OSUMLJENCI V PREISKAVI MAKETE DRUGEGA TIRA? To so elektronska sporočila, ki naj bi jih zasegla policija (FOTO)

Kronika

V torek začete hišne preiskave, v katerih so ljubljanski kriminalisti pod drobnogled vzeli javno naročilo za maketo drugega tira, so danes zaključili. Vsi štirje trenutni osumljenci so javni uslužbenci, je v izjavi medijem dejal vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Martin Rupnik. Sedanji minister za okolje in prostor in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben je znova zavrnil očitke, ki nanj letijo v zvezi z maketo drugega tira med Divačo in Koprom. Med drugim je izpostavil, da njegov pristop k urejanju zadev na okoljskem ministrstvu marsikomu ni všeč.

Kriminalisti so v torek na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave izvedli več hišnih preiskav v javni ustanovi - da preiskava poteka pri njih, so potrdili na direkciji za infrastrukturo - eni fizični in eni pravni osebi zaradi utemeljenih razlogov za sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic. Zaposleni so potrdili, da podajajo informacije oziroma predajajo dodatna gradiva v zvezi z izvedbo javnega naročila za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper.

"Zaradi dolgotrajnega zavarovanja elektronskih podatkov smo v torek hišno preiskavo proti večeru prekinili in danes nadaljevali na omenjeni javni ustanovi. Pred kratkim smo hišno preiskavo tudi zaključili in zbrali tudi dovolj dokazov za nadaljnji kazenski postopek," je pojasnil Rupnik.

Martin Rupnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na PU Ljubljana

Kriminalisti so zasegli nekaj elektronskih naprav in podatkov, kot tudi določeno listinsko dokumentacijo. O vseh zbranih dokazih in ugotovitvah bodo obveščali pristojno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki tudi vodi preiskavo. To so začeli marca lani na podlagi lastne zaznave policije, in sicer iz objav v medijih in zbranih obvestil.

Na vprašanje, ali bi lahko preiskavo razširili še na druge osumljene, je Rupnik dejal, da so v preiskavi zbrali "nekaj dodatnega materiala" in ko bodo vse pregledali, bodo o tem obvestili tožilstvo. "Če bo treba, bomo preiskavo tudi razširili," je dodal. Prav tako Rupnik še ne more govoriti o morebitnem oškodovanju državnega proračuna.

Po poročanju portala Pozareport, naj bi bili osumljenci štirje javni uslužbenci iz Direkcije za ceste pri infrastrukturnem ministrstvu, med njimi naj bi bil direktor agencije Damir Topolko. Po navedbah vira omenjenega portala, naj bi bilo lani spomladi na policiji kar 'vroče', ker naj ne bi smeli začeti preiskave tega posla. Del proračunskega denarja naj bi se z ministrstva za infrastrukturo preko marketinške agencije Futura prenakazal za potrebe volilne kampanje stranke SMC.

Elektronska pošta naj bi dokazovala, da je vse niti v ozadju vodil sedanji okoljski minister v Šarčevi vladi Jure Leben, ki je bil takrat državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu, piše portal Pozareport. Zraven naj bi tako bila tudi nekdanja piarovka Pozitivne Slovenije Nataša Pelko, ki je tik pred izbruhom afere z maketo dobila službo na ministrstvu za infrastrukturo. Zraven naj bi bil tudi vodilni človek agencije Futura Vital Verlič, čeprav Futura z maketo ni imela ničesar, piše portal.

Jure Leben

Elektronska sporočila, povezana z maketo, ki naj bi jih zelo verjetno med hišnimi preiskavami zasegla policija.

Agencija Futura naj bi junija 2018 prevzela volilno kampanjo Mira Cerarja in SMC. Nataša Pelko naj bi bila soproga 'propadlega politika' Stojana Pelka (LDS, Zares, Pozitivna Slovenija, Zavezništvo Alenke Bratušek …), ki naj bi bil tesni sodelavec Gregorja Golobiča (LDS, Zares). Pelko naj bi skupaj s Futuro v času volilne kampanje svetoval Cerarju, zdaj pa naj bi postal novi šef Cerarjevega kabineta na zunanjem ministrstvu, piše Pozareport. Nataša Pelko naj bi se po koncu Cerarjeve vlade zaposlila 'pri drugem tiru', pri državnem podjetju 2TDK.

Po navedbah portala, naj bi se širile govorice, da za policijsko akcijo stojita predsednik vlade Marjan Šarec in njegov svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnec. Po nekaterih drugih informacijah pa naj bi za tem stala Alenka Bratušek in izraelski svetovalec za politični marketing Eisin Asaf, podprta z denarjem Kolektorja, glavnega pretendenta za gradbene posle pri drugem tiru.

Miro Cerar, zunanji minister

Maketa je val razburjenja povzročila, ko so v javnost najprej prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Na razpis direkcije za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je izkazalo, da je podjetje RPS zmagovalčev podizvajalec.

"Ko smo na ministrstvu za infrastrukturo odkrili nepravilnosti, je minister (Peter Gašperšič) odredil notranji nadzor. Ta je pokazal, da so nepravilnosti bile, pogodba je bila prekinjena in izplačanega ni bilo niti evra," je na novinarsko vprašanje v prostorih državnega sveta v Ljubljani glede postopka izbire izvajalca za izdelavo makete drugega tira dejal Leben. "Glede na to, da hišne preiskave pri meni ni bilo, sklepam, da nisem med osumljenimi," je še dodal.

Alenka Bratušek

Glede v medijih objavljenega elektronskega sporočila, v katerem naj bi prevzel odgovornost za odločanje o maketi, je Leben dejal, da "gre za verižno sporočilo". V času dopisovanja je bil v tujini, zato je sporočil, da bo odločitev sprejel po vrnitvi v domovino, če se prej drugi vpleteni ne bodo dogovorili sami. "V nekaj urah sem dobil sporočilo z direkcije, da je zadeva rešena," je dodal. To sporočilo, ki ga je poslal direktor direkcije Damir Topolko, se v medijih ne pojavlja, je še izpostavil Leben. Sam je, ko je dobil potrditev, da so rešitev našli, zadevo pri sebi zaključil.

Izpostavil je, da so tako kot sedaj na okoljskem tudi na infrastrukturnem ministrstvu delali kot ekipa. "Vsak je odgovoren za svoje področje, javni razpis pa je vodila direkcija za infrastrukturo," je spomnil.

Leben razloge za napade nase vidi tudi v aktualnem dogajanju na okoljskem področju, prav danes v Ljubljani poteka razprava o ureditvi področja odpadkov. "Odpadki so velik biznis in tu bomo naredili red. Javno sem tudi prvič povedal, da sem proti frackingu v Sloveniji," je naštel.

"S svojim odnosom do dela nekaterim nisem všeč. A ne bom se ustavil, na tak način bom delal še naprej, ker sem prepričan, da lahko v Sloveniji naredimo področje okolja tisto, kar bi moralo biti že desetletja nazaj," je še poudaril.

Na vprašanje, zakaj je bila v elektronsko dopisovanje vključena marketinška agencija Futura, je odgovoril, da je Futura sodelovala kot podpora pri referendumu o drugem tiru. Kdo in zakaj je bil vključen v posamične postopke, pa je treba vprašati direkcijo, je še dodal.

Premier Marjan Šarec

Premier Marjan Šarec se z ministrom še ni uspel srečati, oba imata, kot je povedal po današnjem srečanju z ljubljanskim županom Zoran Jankovićem, precej natrpana urnika. Bo pa priložnost za to na četrtkovi seji vlade. Šarec je ob tem poudaril, da minister ni v preiskavi, da elektronska sporočila, objavljena v medijih, segajo toliko nazaj, da bi bilo "prezgodaj o čemer koli govoriti in ocenjevati, kaj je na stvari". "Zame je pomembno, da minister ni v preiskavi in ta podatek imam," je poudaril premier in dodal, da Leben kot minister dela dobro.

Danes so na infrastrukturnem ministrstvu v sporočilu za medije dodatno navedli, da je v okviru odredbe za hišno preiskavo navedeno, da naj bi preiskovane osebe kršile določbe zakona o javnih uslužbencih ter ravnale v nasprotju z določbami internega poslovnika za vodenje postopkov javnih naročil in s tem "prispevale k ustvarjanju formalne podlage za vsebinsko napačno izbiro in oddajo javnega naročila manj ugodnemu ponudniku in na ta način kaznivo dejanje začele, vendar ga niso dokončale".

Na direkciji so danes spomnili, da so javno naročilo za izdelavo makete objavili konec julija 2017, odločitev o izboru ponudnika pa objavili konec oktobra tistega leta. Pogodba je izbranega izvajalca zavezovala, da pri izdelavi makete ne bo nastopal s podizvajalci. Ker izvajalec v nasprotju s ponudbo in pogodbo makete ni izdelal sam, niti ni v fazi izvedbe naročnika pisno obvestil o tem, da želi nastopiti s podizvajalcem, je direkcija 22. marca lani pisno obvestila Art Rebel 9, da zaradi kršitve pogodbe odstopa od pogodbe.

"Za maketo nikoli ni bil izveden tehnični prevzem niti ni bila izvedena primopredaja, zato je direkcija zavrnila račun in tudi pozvala izvajalca, naj maketo umakne s prizorišča, kar je izvajalec storil 26. marca lani," so navedli na direkciji in dodali, da jim ni znano, kje se maketa zdaj nahaja.

Spomnili so tudi, da so 14. marca lani Agenciji za varstvo konkurence naročili, naj preveri, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete drugega tira skladna s predpisi. Varuh konkurence je maja nato sporočil, da ne bo uvedel nadzorstvenega postopka, saj je ugotovil, da je do sodelovanja med izbranim ponudnikom in neizbranim ponudnikom prišlo šele po pravnomočnosti odločitve o oddaji naročila. Dokumentacijo iz postopka javnega naročila je direkcija lani izročila tudi Komisiji za preprečevanje korupcije in policiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  13 .02. 2019 ob  22: 34
danes na 24ur zvečer Kerčmarjeva gostila ministra Lebena, pa ta ženska je katastrofa, saj jo ne moreš poslušat koliko naklada in ne pusti človeku do besede, pa na vsak način želi vsiliti svoje mnenje, obup.....pa tudi v naslednjem prispevku z gosti iz Bruslja ni bilo nič drugače, joj, joj....enostavno te mine gledat