18 PRVIH FOTOGRAFIJ V ZGODOVINI: Od najstarejše na svetu do prve na Instagramu (FOTO)

Svet

Izraz fotografija je nastal v začetku 19. stoletja, prve "fotografije" pa so se pojavile že v 4. stoletju pred našim štetjem, ko so grški matematiki izdelovali luknjaste kamere. Od tedaj pa do danes je umetnost fotografiranja doživela velik razvoj - kakšen priča tudi seznam 18 prvih fotografij v zgodovini. Na njej so vse od najstarejše fotografije na svetu do prve objavljene na Instagramu.

Večina zgodnjih fotografij je uporabljala postopek dagerotipije, ki ga je izumil Louis Daguerre, toda nadaljnji tehnični izumi so fotografom ustvarili neskončne možnosti. Sprehodimo se skozi zgodovino in se seznanimo s prvimi slavnimi fotografijami, ki so spremenile pogled na svet.

Najstarejša fotografija na svetu

Prvo fotografijo na svetu oziroma vsaj najstarejšo ohranjeno fotografijo je naredil Joseph Nicéphore Niépce leta 1826 ali 1827. Posnetek s tehniko, znano kot heliografija, je bil posnet iz zgornjega okna na posestvu Niépce v Burgundiji.

Prvi avtoportret

Dandanes smo že vajeni avtoportretov, ki jih imenujemo kar "selifiji". Toda podoba Roberta Corneliusa iz leta 1839 je prvi avtoportret v zgodovini.

Najstarejša fotografija New Yorka

Ta dagerotipični posnetek dela Manhattna iz leta 1848 je najstarejša ohranjena fotografija New Yorka. Leta 2009 so jo prodali pri dražbeni hiši Sotheby za 62.500 dolarjev. Na žalost je prva fotografija New Yorka, ki prikazuje unitarno cerkev, zdaj izgubljena.

Prvi posnetek Lune

Ta dagerotipija Johna W. Draperja iz leta 1840 je prvi posnetek Lune. Posnel jo je iz njegovega observatorija, na strehi na univerzi v New Yorku. Posnetek je od takrat utrpel veliko škodo.

Prva fotografija z ljudmi

Louis Daguerre - izumitelj dagerotipij - je posnel tisto, ki ni le najstarejša fotografija Pariza na svetu, ampak tudi prva fotografija z ljudmi. Desetminutna osvetlitev je bila posneta leta 1839, v levem kotu pa je mogoče razbrati dve zamegljeni podobi.

Prva fotografija vojne

Carol Popp de Szathmari je prva znana vojna fotografinja, ki je posnela na stotine posnetkov Krimske vojne. A prav ta slika iz leta 1870 naj bi bila prva fotografija dejanske bitke. Prikazuje linijo pruskih vojakov med napadom, medtem ko je fotografinja stala s francoskimi silami v obrambi.

Prva fotografija ameriškega predsednika

John Quincy Adams je prvi fotografirani predsednik ZDA, čeprav takrat ni bil na položaju. Dagerotipijo je Philip Hass ujel v svojem domu v Quincyju v Massachusettsu leta 1843, štirinajst let po tem, ko je Adams zapustil predsedniško funkcijo.

Najstarejša fotografija Sonca

Le pet let po prvi fotografiji Lune, leta 1845, sta francoska fizika Louis Fizeau in Leon Foucault naredila prvo fotografijo Sonca. Tudi s slabo izpostavljenostjo je mogoče videti sončne pege.

Prvič "ujet" tornado

Zdi se, da je bila prva znana fotografija tornada posneta v Kansasu. 26. aprila 1884 se je po okrožju Anderson počasi premikal tornado, ko je amaterski fotograf A. A. Adams postavil kamero in ga "ujel". Adamsova slika je pionirska podoba v meteorologiji, ki je predhodnica kazalcev neviht, ki jih gledamo še danes.

Posnetek "iz zraka"

V dobi dronov so fotografije iz zraka pogosto samoumevne, toda ta slika iz leta 1860 je dejansko pionir tehnike. To zračno fotografijo, ki prikazuje Boston z več kot 2000 metrov v zraku, sta posnela James Wallace Black in Samuel Archer King. Na žalost se je prva slika iz zraka, ki jo je posnel francoski fotograf in balonar Gaspard-Félix Tournachon, izgubila.

Prva fotografija Zemlje z Lune

23. avgusta 1966 je satelit posnel to podobo Zemlje z Lune. Neverjetna slika je bila posneta med 16. krogom okoli Lune.

Prvič v barvah

Za nastanek prve barvne fotografije na svetu je odgovoren fizik James Clerk Maxwell. Leta 1855 je Maxwell razvil tribarvno metodo, pri čemer je dejanski zaklop pritisnil Thomas Sutton leta 1861. Predmet slike? Barvni trak.

Barvna podvodna fotografija

Leta 1926 sta fotograf National Geographica Charles Martin in botanik William Longley posnela prvo barvno podvodno fotografijo, ki prikazuje ribo. Dvojica je posnela ta pionirski posnetek, tako da je kamero zaprla v nepremočljivo ohišje in uporabila magnezijevo bliskavico.

Prva digitalna fotografija

Prva digitalna fotografija je bila posneta prej, kot ste morda mislili. Skoraj 20 let pred prvotnim digitalnim fotoaparatom Kodak, leta 1957, je bila posneta ta kvadratna slika sina Russella Kirscha. Fotografija je digitalno skeniranje filmske slike, kar ima za posledico kvadratno fotografijo.

Prva digitalna fotografija predsednika

Šele leta 2009 so z digitalnim fotoaparatom prvič fotografirali ameriškega predsednika. To čast je s portretom Baracka Obame imel fotograf Pete Souza.

Prva fotografija na Instagramu

16. julija 2010 je soustanovitelj Instagrama Kevin Systrom naložil prvo objavo na tem družbenem omrežju. Pravzaprav je bila fotografija naložena z aplikacijo z imenom Codename, ki je tri mesece kasneje postala aplikacija, ki jo danes vsi poznamo. Prva fotografija na Instagramu tako prikazuje prisrčnega Systromovega psička.

Posnetek znotraj Sončeve korone

8. novembra 2018 je Nasina sonda Parker Solar Sonda posnela prelomno fotografijo na 16,9 milijona milj od Sonca. To je neverjetno blizu, če pomislimo, da se Zemlja nahaja 91 milijonov milj od Sonca. Ta prva fotografija znotraj Sončeve korone je preboj na področju heliofizike.

Prva fotografija črne luknje

Aprila 2019 je Nasa objavila prvo znano sliko črne luknje, ki je bila ujeta skozi teleskop. Svetleči disk, ki ga vidimo, je pravzaprav akrecijski disk črne luknje, kjer se vroči plini vrtijo okoli praznega prostora.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija