"Z NAMI, NE ZA NAS": 'Downovčki' veselo naokrog (VIDEO)

Koper

Danes obeležujemo svetovni dan Downovega sindroma, ki letos poteka pod geslom ‘Z nami, ne za nas’. Zvrstilo se je več dogodkov in pohodov z baloni, s katerimi so različna društva javnost seznanjala o pomenu vključevanja drugačnih v družbo.

Tako so se danes z modrimi baloni po koprskih ulicah sprehodili otroci in odrasli, med njimi tudi tisti s posebnimi potrebami. Modri baloni, ki smo jih videli tudi v izložbah trgovin, so naznanjali svetovni dan Downovega sindroma. Milka, mati hčerke s posebnimi potrebami, je povedala: "Prva reakcija je bila šok, saj nisem izvedela prej, kot na samem porodu. Imam otroka, ki ima multiple motnje. Med drugim ne more hoditi. Toda treba se je navaditi živeti s tem."

Pred težavami, s katerimi se soočajo osebe s posebnimi potrebami ali njihovi starši, si še zdaleč ne zatiskajo oči. In čeprav so zadeve na papirju navidez urejene, je v praksi še veliko ovir"Ljudje ne pomislimo, da je lahko nekaj narobe, dokler se nam samim ne zgodi. Obstajajo osebe, ki imajo potrebe in želje enake kot mi, a nimajo enakih pravic," je dodala Milka.

????Svetovni dan Downovega sidroma so danes obeležili tudi v Kopru. ????☀️???? ????Z namenom ????ozaveščanja javnosti o pomenu...

Objavil/a eKoper dne Torek, 21. marec 2023

Olga Franca, predsednica društva Drugi dom Istra, je dejala: "Jih premalo v šolstvo vključujemo, zaposlitev je še posebej težavna, vidimo še vedno premalo kavarn, kjer nas postrežejo osebe s posebnimi potrebami, dejansko v prostem času tudi igrišča, igrala niso prilagojena za osebe s posebnimi potrebami."

Ljudje s posebnimi potrebami so del naše družbe in do njih moramo biti vključujoči, še poudari predsednica društva Drugi dom Istra. In prav to je sporočilo današnjega dne. A dosti ljudi ima zadržke ter strah, ker ne ve, kako pristopiti osebam s posebnimi potrebami. Kakšen je torej 'pravilen' način? "Čisto preprosto. Objamemo jih, pogovorimo se, sprašujemo jih, pomagamo jim, beremo z njimi, na sprehod jih peljemo. Čisto vse kar v življenju počnemo," je dodala Franca.

Z drugimi besedami: enako, kot bi pristopili h človeku, ki posebnih potreb nima. Poleg modrih balonov pa so simbol Downovega sindroma tudi pisane nogavice. "Tako sta dve različni nogavici prepoznavni znak Downovega sindroma, ki nakazujeta na to, da smo si različni. Vendar, različni nogavici nam nudita popolnoma enako udobje," je zaključila Franca.

In prav tisti, ki so 'drugačni' in pred katerimi si družba včasih zatiska oči, so hkrati tisti, ki nas lahko največ naučijo. Tudi o tem, da je življenje navkljub vsem težavam in oviram, lepo. "Življenje je absolutno lepo. Glede tega, koliko mi je odvzeto, lahko rečem, da mi je veliko tudi dano. Na življenje gledaš čisto drugače. In je nepopisno lahko lepo," je dejala Milka. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija