NE KOMENTIRA: Novemu Svetu RTV bo pravno svetoval Franci Matoz, odvetnik Janeza Janše?

Slovenija

Ta teden se je novi svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) sestal na ustanovni seji. S 15 glasovi so svetniki za predsednika sveta izvolili Gorana Forbicija, ki je bil imenovan na predlog Varuha človekovih pravic. Za njegovo namestnico so izvolili generalno sekretarko Društva novinarjev Slovenije Špelo Stare, ki jo je imenoval Informacijski pooblaščenec. Prva seja je bila kaotična, tudi zaradi zapletov, je pa tudi odmevala na socialnih omrežjih. 

Še pred začetkom seje se je sicer zapletlo. Svetniki namreč niso mogli začeti seje, ker na njej ni bilo prisotnega sklicatelja seje, Graha Whatmougha. Po začetnem zapletu so se svetniki dogovorili, da bo do izvolitve predsednika sveta RTVS sejo vodila Ilinka Todorovski.

Grah Whatmough je sicer tik pred začetkom seje na Twitterju novemu svetu RTVS zaželel "uspešen mandat zaznamovan z obilo modrosti, strpnosti in pluralnosti". Hkrati se je dosedanjemu programskemu in nadzornemu svetu zahvalil za opravljeno delo. V času poteka seje pa je še zapisal, da ga dogajanje ob začetku seje preseneča, saj da je v sklicu seje jasno navedeno, da so bili vabljeni samo člani sveta, nihče izmed njih pa da sklica ni problematiziral ali pred sejo prosil za pogovor ali usklajevanje.

Potem je sledila še četrkova seja, kjer so svetniki potrdili razpis za predsednika in dva člana štiričlanske uprave, rok za prijavo pa se izteče 30. junija. Predvsem prva, konstitutivna seja je odmevala na socialnih omrežjih, sodeč po odzivih pa je bila tudi gledana v prenosu v živo. 

Kritike so šle v smeri postopkovnega kaosa in 'prijateljskega' vodenja seje, češ da gre za neprimeren način predstavljanja nacionalne RTV hiše, istočasno pa so nekateri 'desni' novinarji, kot je Peter Jančič, ki je nazadnje urednikoval na Siol-u, med zadnjo vlado Janeza Janše - objavil dolg članek o 'škandalozni' prvi seji sveta, kjer naj bi svetniki 'nagnali' vodjo pravne službe, potem pa protestirali, zakaj ni pravne pomoči

Sodeč po neuradnih informacijah, ki so zaokrožile med novinarji, naj bi tako 'ocenili' tudi trenutno (še) vodilni RTVSLO in najeli pravno pomoč za novoustanovljeni svet RTV. 

Izbran naj bi bil, zaradi zelo nizke ponujene cene nihče drug kot Franci Matoz, dobro poznani odvetnik iz Obale, sicer pa tudi odvetnik Janeza Janše. Nizko ceno naj bi ponudil zaradi pomembnosti in siceršnjega finančnega stanja zavoda. Poskušali smo pridobiti odziv Matoza, ki se nam je zahvalil za vprašanja, a kratko sporočil, da nima komentarja. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stiv Rivs |  11 .06. 2023 ob  20: 10
Janševi stroj blatenja in laži je ena velika mižerja.
Ma kdo lahko verjame takim bedarijam.
solinar |  11 .06. 2023 ob  13: 04
Pri tej stvari bi bil jaz zelo previden. Nesreča nikoli ne počiva. Volk dlako menja......
Martin Kacur |  10 .06. 2023 ob  13: 50
13
Brez zamere ampak večina članov je .... Ni za povedat.